Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verslavingsgoeroe Keith Bakker direct op vrije voeten na flink lagere straf in hoger beroep

Verslavingsgoeroe Keith Bakker heeft in hoger beroep een flink lagere straf gekregen en komt op vrije voeten.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden toen Bakker het meisje hielp met een eetstoornis. Volgens de officier van justitie tijdens de rechtszaak ging hij ‘gewiekst en manipulatief te werk’. Het misbruik van het destijds 16-jarige meisje begon in 2016 en zou tot in 2018 hebben geduurd. De incidenten vonden plaats in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. Bakker zegt dat de relatie pas begon nadat het meisje 18 was geworden. Uiteindelijk kreeg de verslavingsgoeroe 4,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. In hoger beroep heeft het OM 6 jaar cel, tbs met dwangverpleging en een beroepsverbod geëist. De eis was nagenoeg hetzelfde als eerder bij de rechtbank.

Het gerechtshof acht niet bewezen dat de verdachte het slachtoffer heeft verkracht. Het hof acht wel bewezen dat hij ontucht pleegde, maar niet onder dwang en niet als hulpverlener. Dat seksuele handelingen hebben plaatsgevonden tussen de verdachte en de minderjarige die aan zijn zorg was toevertrouwd, waarbij hij misbruik heeft gemaakt van haar kwetsbare positie, is wel bewezen. Omdat het hof tot een andere en mindere bewezenverklaring komt dan de rechtbank legt het hof een lagere straf op en vindt het tbs met dwangverpleging niet op zijn plaats. Het hof komt ook niet tot oplegging van een beroepsverbod, omdat dat wettelijk gezien niet mogelijk is aangezien niet bewezen is dat hij het feit als hulpverlener heeft gepleegd. De verdachte wordt onmiddellijk in vrijheid gesteld, omdat hij al langer vastzit dan de oplegde straf. 

Het is niet de eerste keer dat Keith Bakker voor de rechter staat in verband met een zedenzaak. In 2012 werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting van drie meisjes. Het OM eiste in die zaak zeven jaar cel wegens misbruikt en verkrachting van negen meisjes en vrouwen.