© crime-nieuws.nl

Leider criminele organisatie moet van hof Amsterdam 4,6 miljoen euro crimineel vermogen betalen

Het gerechtshof heeft een man uit Hilversum veroordeeld tot het betalen van 4,6 miljoen euro aan de Staat der Nederlanden.

De man werd in 2017 al door het hof veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie, witwassen, bedreiging, poging tot zware mishandeling en poging tot afpersing. Het openbaar ministerie vorderde in hoger beroep een bedrag van ruim € 5,7 miljoen. Het onderzoek staat bekend onder de naam Andes. Het hof legt in hoger beroep een ontnemingsmaatregel op. De man moet in totaal een bedrag van € 4.679.543,91 aan criminele verdiensten betalen aan de Staat der Nederlanden.

Met welke delicten de man het geld precies verdiende is volgens een woordvoerder van het hof niet duidelijk geworden. Hij had grote geldbedragen in zijn bezit die niet uit legale verdiensten kunnen worden verklaard. Daarom moet worden geconcludeerd dat ze uit criminele activiteiten afkomstig zijn. Het gaat onder meer om bedragen die hij besteedde aan vakanties, auto’s voor hem en (ex-) vriendinnen, dure horloges en gelden die hij bij een ex-vriendin en een vriend in bewaring gaf. 

In de strafzaak ging het onder meer om witwassen. Dat is het bezit of gebruik van crimineel  geld.  Daarbij is de veroordeelde ter zake van sommige bedragen vrijgesproken. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van de ontnemingsmaatregel. Daarom wijst het hof niet de gehele oorspronkelijke vordering van 7,3 miljoen toe. 

Het hof heeft ook uitspraak gedaan in de ontnemingszaak tegen een ex-vriendin van de veroordeelde. Zij had een bedrag van 2,7 miljoen euro van hem in bewaring gekregen en dit geheel of gedeeltelijk verduisterd. Onduidelijk is gebleven hoeveel ze hiervan heeft uitgegeven. Het hof schat dit op 100.000 euro. Omdat de procedure lang duurde, hoeft ze dit niet geheel aan de Staat te betalen. Het hof legt haar een ontnemingsmaatregel van 95.000 op.