VIDEO: 1,6 miljoen cash en 700 kilo wiet bestemd voor Nederland gepakt bij invallen Spanje

In Spanje zijn bij een grote actie aanhoudingen verricht voor grootschalige handel en smokkel van wiet.

Eind 2018 werd een onderzoek gestart naar een drugsbende die grote hoeveelheden wiet naar Noord-Europa, voornamelijk Spanje, zou smokkelen. De drugs werd vacuüm verpakt in een boerderij waar de verdachten geregeld werden geobserveerd door de politie en verstopt in vrachtwagens. Eén van de onderschepte partijen was 240 kilo wiet, 1 kilo cocaïne en 5000 euro cash. De Nederlandse chauffeur werd in de provincie Caceres gecontroleerd en aangehouden.

In totaal heeft de politie bij invallen 24 verdachten aangehouden. Eén daarvan is een Nederlander. Bij de huiszoekingen zijn grote partijen drugs aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat om 700 kilo wiet en 5 kilo hasj. Daarnaast werd in een pand in Malaga een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen. Het bleek te gaan om 1,6 miljoen euro.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de drugsbende voornamelijk bestellingen uit Nederland kreeg. Er werd betaald via ondergronds bankieren, de zogenaamde Hawala-methode. In Nederland werd het geld voor de bestelling aan een ondergrondse bankier gegeven waarna direct in Spanje de smokkelaars betaald werden door een tweede ondergrondse bankier. Op deze wijze heeft de bende vele bestellingen afgehandeld. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.