© YouTube

VIDEO: Amerikaanse agenten trekken verlamde zwarte man aan haren uit auto

Er is veel ophef ontstaan over beelden van een gewelddadige aanhouding in de Verenigde Staten waarbij een verlamde man aan zijn haren uit een auto wordt gesleurd.

Het incident vond plaats in de Amerikaanse stad Dayton. Te zien is hoe een zwarte man aan zijn haren met geweld uit een auto wordt gesleept door een agent. De man geeft herhaaldelijk aan dat hij verlamd is en niet zelf kan uitstappen. De agent heeft daar geen boodschap aan en gaat zeer hardhandig te werk.

Na het opduiken van de beelden is veel ophef ontstaan over de gewelddadige aanhouding. De burgemeester noemt de beelden zorgelijk. Ook verschillende mensenrechtenorganisatie hebben hun afschuw uitgesproken op het voorval dat eind september plaatsvond.

Op de beelden is te zien dat de man, de 39-jarige Clifford Owensby, wordt gesommeerd uit te stappen, waarop hij zegt dat hij dat niet zelfstandig kan omdat hij verlamd is. Er ontstaat een woordenwisseling waarbij de man aangeeft dat hij niet wil dat de agent hem aanraakt. Uiteindelijk gaat het mis en trekt een van de agenten Owensby hardhandig uit de auto. De man wordt op de grond geduwd en geboeid.

Aanleiding voor de actie van de politie was het feit dat de verdachte van een drugspand zou zijn weggereden. In zijn auto werd uiteindelijk geen drugs gevonden alleen wat cash geld. Het slachtoffer heeft aangegeven een klacht in te dienen omdat hij tijdens de aanhouding ‘onmenselijk’ is behandeld.