© YouTube

VIDEO: Gekraakte Encrochat berichten leiden naar grootste illegale vuurwerkvangst ooit

De Nederlandse politie heeft in Duitsland de grootste illegale vuurwerkvangst ooit gedaan. Het gaat om meer dan 350.000 kilogram.

Het gaat om een gezamenlijk onderzoek van de Duitse en Nederlandse recherche en heeft ruim twee jaar in beslag genomen. Aanleiding was binnengekomen informatie en gekraakte Encrochat berichten. Dit heeft geleid tot acties en doorzoekingen.

De afgelopen weken zijn in totaal tien verdachten aangehouden. Drie van hen, 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten. De andere acht verdachten hebben volgens de politie vermoedelijk een rol gespeeld bij de uitvoering. Zij zorgden bijvoorbeeld voor het transport, opslag en/of contact met afnemers.

Agenten vielen bij een actiedag in juni op meerdere locaties in Nederland en Duitsland binnen. Het ging om zeven woningen en vijf bedrijfspanden in Nederland en zeven opslaglocaties in Duitsland. Het vuurwerk lag opgeslagen in leegstaande bunkers , boerenschuren , bedrijfslocaties en containers. Deze opslagplaatsen voldeden in geen enkel geval aan de strenge veiligheidseisen.

In totaal is 350.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk, met een handelswaarde van enkele miljoenen euro’s, aangetroffen en in beslag genomen. Ook is er een flinke hoeveelheid contant geld aangetroffen en in beslag genomen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna vernietigd worden.  Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.