© Politie

VIDEO: Miljoenen cash, horloges en meer gepakt bij invallen groot onderzoek handel cocaïne en witwassen

In Spanje en Nederland zijn verdachten aangehouden in een onderzoek naar grootschalige handel in cocaïne en het witwassen van miljoenen.

Het gaat om een groot internationaal onderzoek naar ondergronds bankieren en cocaïnehandel. De FIOD heeft nauw samengewerkt met opsporingsdiensten in het buiten en op dinsdag en woensdag zijn er invallen verricht. Hierbij zijn zeven verdachten aangehouden.

De aangehouden verdachten binnen het Nederlandse onderzoek van de politie Oost-Nederland zijn volgens een woordvoerder een vrouw (47) uit Den Haag, een man (25) uit Amsterdam, een man (43) uit Waardenburg, een man (67) en vrouw (39) uit Rucphen, een man (63) uit Hellouw en een vrouw (35) uit Roemenië. De verdachten zijn op verschillende plaatsen aangehouden door de politie.

Het onderzoek werd in de zomer van 2021 gestart naar aanleiding van onder meer onderschepte pgp-berichten. Daaruit bleek dat een aantal verdachten cruciaal is voor het geldverkeer van verschillende criminele organisaties. Het zou gaan om miljoenen euro’s per maand.  De werkwijze lijkt op dat van een gewone bank, maar dan zonder garanties en met crimineel verkregen geld.

Bij doorzoekingen in Nederland werd ruim twee miljoen cash aangetroffen. Verder nam de politie dure auto’s, dure artikelen, horloges en meer in beslag. De doorzoekingen vonden plaats in Hellouw, Spijkenisse, Waardenburg, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rucphen. Daarbij zijn woningen, bedrijfspanden en auto’s doorzocht.