© Politie

VIDEO: Pand met 3D-printers voor maken vuurwapens ontdekt bij inval Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft in een pand 3D-printers aangetroffen waarmee vuurwapens werden gemaakt.

Agenten zagen woensdagmiddag rond 15.00 uur op de A4 ter hoogte van de N11 een auto rijden die naar voren kwam in een lopend onderzoek. De inzittenden werden daarop gecontroleerd door de politie. Tijdens de controle werd na enig zoekwerk een vuurwapen gevonden in de auto. Hierop zijn de drie inzittenden aangehouden.

Er zijn vervolgens doorzoekingen gedaan in vier woningen en een bedrijf in de omgeving van Rotterdam. In een woning in Rhoon werden in een ruimte negen 3D-printers aangetroffen die bezig waren met het printen van onderdelen van vuurwapens. Ook lagen er enkele tientallen onderdelen die al geprint waren. De opgepakte verdachten zitten vast en worden verhoord inzake hun mogelijke rol bij het 3D-printen van vuurwapens.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse politie een complete werkplaats aantreft met zoveel printers. Een team van de Landelijke Eenheid onderzoekt momenteel het fenomeen 3D-geprinte vuurwapens. Specifiek onderzoeken zij de gevaarzetting en de omvang van het probleem in Nederland. Het team werkt samen met diverse partners. Begin volgend jaar worden de bevindingen in een rapport gepresenteerd.