VIDEO: Reportage Danny Ghosen over dodelijkste drug fentanyl in VS
© YouTube

VIDEO: Reportage Danny Ghosen over dodelijkste drug fentanyl in VS

Danny Ghosen bezoekt de Verenigde Staten voor een reportage over fentanyl.

Fentanyl is een zeer krachtige synthetische opioïde pijnstiller die wordt gebruikt voor het behandelen van ernstige pijn, vooral bij patiënten met kanker of na zware chirurgische ingrepen. Het behoort tot dezelfde klasse van geneesmiddelen als morfine, maar fentanyl is vele malen sterker. Het is ongeveer 50 tot 100 keer krachtiger dan morfine en heeft een snelwerkend en kortdurend effect.

Fentanyl is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen, waaronder pleisters, tabletten, injecties, zuigtabletten, neussprays en lolly’s. De pleisters worden vaak gebruikt voor langdurige pijnbeheersing bij chronische aandoeningen.

Vanwege de extreme kracht en potentie van fentanyl, is het risico op overdosering en ademhalingsproblemen aanzienlijk hoger dan bij andere opioïden. Daarom wordt het voornamelijk gebruikt bij patiënten met een hoge tolerantie voor opioïden en onder strikte medische supervisie.

Helaas is fentanyl ook berucht om zijn potentieel voor misbruik en verslaving. Ongeoorloofd gebruik van fentanyl, vooral in de vorm van illegaal vervaardigde tabletten of poeder, kan leiden tot levensbedreigende situaties, overdoseringen en sterfgevallen. Fentanyl wordt soms ook in verband gebracht met dodelijke drugsmengsels, vooral in de illegale drugsmarkt.