VIDEO: Voormalige succesvolle rapper blijkt ‘extreem gewelddadige’ IS-terrorist na actie in Spanje

De Spaanse politie heeft in Almeria ‘één van de meest gezochte terroristen’ die gelinkt wordt aan IS, aangehouden. Het zou gaan om een voormalige rapper.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie kwam de politie in actie. In een flat in het oude centrum van de stad bleken drie gezochte mannen te zitten. Bij een inval werden de mannen aangehouden. Een van hen is een in Egypte geboren man die door de Spaanse politie wordt omschreven als ‘een van de meest gezochte terroristen’. Hij zou vanuit Europa naar Syrië en Irak zijn gereisd om voor Islamitische Staat te vechten. Naar verluidt zou hij ‘extreem gewelddadig’ zijn.

Het gaat volgens Britse media om Abdel-Majed Abdel Bary, de voormalige rapper Lyricist Jinn, die in 2013 naar Syrië vertrok. De rapper was redelijk succesvol op het gebied van muziek voor hij zich aansloot bij de terreurgroep. Zijn nummers werden op nationale radiostations in het Verenigd Koninkrijk gedraaid. Abdel Bary plaatste in 2014 een foto op Twitter waarop hij een afgehakt hoofd in zijn handen had. ‘Aan het hangen met mijn vriend of wat daarvan over is’, schreef hij er als caption bij.

De aanhoudingen in Almeria zijn het resultaat van samenwerkingen van opsporingsdiensten uit meerdere landen. De Spaanse politie was getipt dat de hoofdverdachte vanuit Noord-Afrika via Spanje naar een ander land in Europa wilde reizen. Er zijn beelden gemaakt van de aanhoudingen die hieronder te bekijken zijn.