VIDEO: Zeiljacht met 2000 kilo blokken cocaïne ter waarde van 70 miljoen euro onderschept
© YouTube

VIDEO: Zeiljacht met 2000 kilo blokken cocaïne ter waarde van 70 miljoen euro onderschept

Beelden van de onderschepping van een grote partij cocaïne op een zeiljacht.

Een gecoördineerde actie tussen de Guardia Civil, de Douane team van de Belastingdienst en de Nationale Politie heeft geleid tot de onderschepping van een 13 meter lang zeiljacht genaamd ‘Night Falls’, dat onder Britse vlag voer. Het zeiljacht werd ongeveer 30 zeemijlen van de kust van Santander onderschept en bleek maar liefst 2.000 kilogram cocaïne aan boord te hebben met een geschatte waarde van 70 miljoen euro.

Deze succesvolle operatie was het resultaat van nauwe internationale samenwerking, waarbij informatie werd uitgewisseld tussen het MAOC-N (Atlantisch Analyse- en Operatiecentrum) en het CITCO (Centrum voor Inlichtingen tegen Terrorisme en Georganiseerde Misdaad). De drie politie-eenheden, samen met de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk, werkten nauw samen om de verdachte activiteiten van het zeiljacht op te sporen en te onderscheppen.

Het onderzoek begon nadat informatie wees op mogelijke betrokkenheid van het zeiljacht bij illegale drugshandel uit Zuid-Amerika. Het zeiljacht zou de Atlantische Oceaan zijn overgestoken om aan te meren aan de Spaanse kust. Na een uitgebreide zoekoperatie van meer dan 48 uur, geleid door het team van de Belastingdienst, werd het zeiljacht gelokaliseerd door het patrouilleschip ‘Alcaraván I’, gevestigd in Santander. In de nacht van 1 op 2 augustus voerde het schip de boarding uit en ontdekte een aanzienlijke hoeveelheid balen cocaïne aan boord.

De verdachte bemanning van het zeiljacht, bestaande uit vier leden – één Spaans, één Colombiaans en twee Venezolaans – werd gearresteerd. Het zeiljacht en de in beslag genomen drugs werden naar de haven van Santander gebracht voor verdere juridische procedures. De operatie werd geleid en gecoördineerd door het Anti-Drug Parket van het Nationaal Gerechtshof, en alle arrestanten, het schip en de drugs zullen voor verder onderzoek en vervolging aan het relevante Centraal Onderzoeksgerechtshof worden overgedragen.

Deze actie vormt volgens de autoriteiten een belangrijke stap in de voortdurende inspanningen om de drugshandel op de ‘Atlantische Cocaineroute’ te bestrijden. Deze route staat bekend om zeiljachten die vanuit Zuid-Amerika de drugs midden op de Atlantische Oceaan overladen om ze Europa binnen te smokkelen.