Vier jaar cel geëist voor buitmaken 200.000 euro met phishingmails van Rabobank en ICS

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vier jaar gevangenisstraf geëist voor oplichting met phishing. De verdachten zouden bijna 200.000 euro hebben buitgemaakt.

Het gaat om twee mannen van 18 en 22 jaar uit Amsterdam. De 22-jarige hoorde de hoogste straf van vier jaar tegen zich eisen. Tegen de 18-jarige medeplichtige eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Tussen oktober 2017 en december 2018 verstuurde de 22-jarige man phishingmails naar tientallen mensen. In de mails werd gevraagd om inloggegegevens in te vullen of de bankpas met pincode op te sturen. De mails leken te komen van de Rabobank of van de International Card Services. Met deze gegevens en bankpassen werden vervolgens nieuwe passen aangevraagd en afgevangen, of er werd contant geld gepind of dure elektronica gekocht. Ook werd er een scooter gekocht en een reis naar Curaçao contant betaald. In totaal werden achttien mensen slachtoffer van de oplichting, voor een totaalbedrag van bijna twee ton.

De 18-jarige verdachte was medeplichtig aan de oplichting. Hij pinde grote bedragen geld, haalde de pakketjes op die met de valse gegevens waren besteld, haalde een valse creditcard uit de brievenbus en kocht telefoons met een valselijk aangevraagde bankpas. Bovendien wordt hem het bezit van xtc-pillen en het voorhanden hebben van een handgranaat verweten.

Bij zijn strafeis hield de officier van justitie rekening met het grote aantal slachtoffers en de hoogte van het schadebedrag van bijna 200.000 euro dat in ruim een jaar tijd was buitgemaakt. Naast de schade leverden de oplichtingen ook grote stress en onzekerheid op bij de gedupeerden. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.