© Pixabay on Pexels.com

Vier minderjarigen veroordeeld voor neerschieten tiener in speeltuintje Zoetermeer

De rechtbank heeft vier minderjarigen veroordeeld voor het neerschieten van en tiener in Zoetermeer.

De 17-jarige jongen werd op 15 mei 2032 neergeschoten tijdens een confrontatie in een speeltuintje. Het slachtoffer werd twee keer geraakt maar overleefde de schietpartij. Hij heeft naast de schotwonden ook een klaplong, een gebroken rib en een gebroken dijbeen opgelopen.

De rechtbank gaat er van uit dat het motief voor de schietpartij gelegen is in een steekpartij medio 2021, eveneens in Zoetermeer. Het huidige slachtoffer is wegens betrokkenheid daarbij in november 2022 veroordeeld. Een van de slachtoffers van die steekpartij is vandaag  door de rechtbank als dader veroordeeld.  

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs waaruit een vooropgezet plan blijkt. De vier jongens zijn dan ook vrijgesproken van poging tot moord. De rechtbank acht wel bewezen dat de daders opzet hebben gehad op de dood, al dan niet in voorwaardelijke zin. Er was hier sprake van voldoende nauwe samenwerking tussen de daders om hen allemaal verantwoordelijk te achten. Het maakt daarbij volgens een woordvoerder niet uit dat onduidelijk is gebleven wie van de jongens heeft geschoten.

De vier verdachten zijn allen veroordeeld tot jeugddetentie, drie van hen voor de duur van 1 jaar. De vierde heeft daar nog 2 maanden jeugddetentie bij gekregen voor drie andere delicten. De rechtbank heeft een deel van de straffen voorwaardelijk opgelegd mét jeugdreclasseringstoezicht.