Vier moslims doelbewust doodgereden met pick-uptruck bij aanslag Canada

In Canada zijn vier personen doodgereden vanwege hun religie. Het ging om moslims.

De moordaanslag vond plaats in de stad London, nabij Toronto. Het gaat om leden van een gezien die zondag een avondwandeling maakten en stilstonden bij een kruising toen ze werden aangereden. Een 74-jarige vrouw stierf vrijwel direct na de aanrijding. Een man (46), vrouw (44) en meisje (15) overleden kort daarna in het ziekenhuis. Het jongste slachtoffer zou ernstige, maar niet levensgevaarlijke verwondingen hebben, meldt de politie.

De dader reed na de aanslag door en is op ongeveer 6 kilometer van de plaats delict aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man. De politie denkt dat de slachtoffers zijn aangereden vanwege hun religie. De man zit vast op verdenking van moord en poging tot moord.

‘Laat me duidelijk zijn, dit was een daad van massamoord gepleegd tegen moslims’, aldus burgemeester Ed Holder over de aanrijding in zijn stad. De Canadese premier Justin Trudeau keurde maandag via Twitter de aanval af. ‘Islamofobie hoort niet thuis in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk. En het moet stoppen.’