Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Viertal krijgt cel- en taakstraffen voor poging tot ontvoering met geweld in Zutphen

Vier mannen zijn door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen voor een poging ontvoering van een man uit Zutphen.

Op 14 januari 2021 drongen twee gemaskerde mannen met geweld een woning in Zutphen binnen. De daders sloegen de bewoner meerdere keren en sleurden hem uit zijn woning richting een auto. Bij de auto stond een derde man te wachten. Samen probeerde het trio het slachtoffer in de auto te duwen. Inmiddels hoorden buurtbewoners het geschreeuw en belden de politie. Het slachtoffer wist vrij te komen en de drie daders sloegen op de vlucht. Een vierde man bleek later op de uitkijk te hebben gestaan.

De vier mannen zijn schuldig bevonden en hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen. Om de hoogte van de straf te kunnen bepalen, vergelijkt de rechtbank deze zaak met een woningoverval. Meerdere mannen braken met geweld de voordeur open en drongen de woning van het slachtoffer binnen. Daarbij gebruikten ze meteen geweld tegen het slachtoffer. Dat de mannen gebruik hebben gemaakt van maskers is strafverzwarend.

Eén van de mannen die het slachtoffer uit de woning sleurde, krijgt de hoogste gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd. De rest kreeg cel- en taakstraffen opgelegd voor de poging tot ontvoering. Daarnaast moeten de mannen het slachtoffer een schadevergoeding van 4000 euro betalen.