Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Verdachte in getapt gesprek over motief liquidatie Peter R. de Vries: ‘stopte zijn neus overal in’

Uit getapte telefoongesprekken blijkt het mogelijk motief voor de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

In een afgeluisterd gesprek is te horen hoe de 27-jarige Christopher W. zijn vriendin meldt dat De Vries ‘zijn neus overal in stopte waar hij die niet moest stoppen’. Dat schrijft EenVandaag. W. zou in het voorjaar van 2021 de moordopdracht om De Vries te liquideren hebben gekregen. Omdat de groep te traag werkte is de opdracht naar anderen gegaan. De verdachte bleef wel betrokken bij de liquidatie.

De avond nadat de misdaadjournalist werd neergeschoten belde W. met zijn vriendin. Die vertelde hem dat hij zwaargewond in het ziekenhuis lag waarop hij reageerde met: ‘Lekker voor hem’. De vriendin reageert woedend waarop W. zegt dat De Vries zich teveel bemoeide met het Marengo-proces. ‘Daarom hebben ze hem geschoten’.

Uit de telefoongesprekken bleek dat de W. en twee andere mannen getreuzeld zouden hebben met het uitvoeren van de liquidatie. Eind mei werd de verdachte aangehouden vanwege een nog oude straf, aldus EenVandaag. Vanuit de gevangenis hield hij contact met medeverdachten Gerower M. (26) en Erickson O. (27). In een gesprek begin juni gaven ze aan te zijn ‘begonnen met werken’.

Op de dag van de liquidatie zou er weer telefonisch contact zijn geweest met W. vanuit de gevangenis. De twee mannen vertelden ‘op weg’ te zijn. Uit de kentekenregistratie blijkt dat zij van Rotterdam naar Amsterdam reden. Vlak voor hen voor hen reden Delano G. en Kamil E., de vermoedelijke schutter en zijn chauffeur. Tegen de twee werd eerder een gevangenisstraf geëist. Vanwege een nieuwe getuige is de zaak even uitgesteld. De tussenpersonen en vermeende andere betrokkenen moeten in een aparte strafzaak terechtstaan.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries fungeerde op het moment van de liquidatie als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende organisatie. Eerder werd al bekend dat hij mogelijk als opdrachtgever zou zijn genoemd door één van de verdachten. Taghi zelf hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen. Hij is niet aangeklaagd in de zaak rond de liquidatie van De Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige.