Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Viertal vrijgesproken voor gewelddadige dood Nederlandse filmeditor op Mallorca

Op Mallorca zijn meerdere verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de Nederlandse filmeditor Wouter van Luijn.

Het slachtoffer werd in de zomer van 2018 zwaar mishandeld op het eiland en overleed kort daarna aan de gevolgen. De politie stelde een uitgebreid onderzoek in waarbij een aantal verdachten in beeld kwam. Vier jongeren vertelden de politie dat ze de gewonde Van Luijn in een auto hebben geholpen en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Na verhoor gaven ze mee te werken aan een dna-onderzoek en vertelden onschuldig te zijn. De jeugdrechter heeft de vier minderjarigen nu vrijgesproken inzake betrokkenheid bij de dood van de Nederlander.

Een vijfde betrokkene, Adrian H.F., wordt gezien als hoofdverdachte. Hij heeft wisselende verklaringen afgelegd over wat er die dag precies is gebeurd. Eerder bekende hij dat hij de 34-jarige Van Luijn heeft geslagen. Dat zou hij gedaan hebben omdat de Nederlander op straat plaste.

Na de klappen kreeg de filmeditor stuiptrekkingen en uit autopsie blijkt dat door de klappen waarschijnlijk een aneurysma, een plaatselijke verwijding van een slagader, in zijn hersenen is gebarsten. Het geweld vond plaats in de wijk Son Banya, die berucht is vanwege de drugshandel.