Vijf jaar cel geëist voor ‘woningoverval’ op gedetineerde in cel gevangenis Leeuwarden

Drie mannen moeten vijf jaar de cel in als het aan het OM ligt voor een overval op een medegedetineerde in de gevangenis.

De zaak draait om een aanval op een 42-jarige man in zijn cel door drie medegedetineerden (22, 36 en 29 jaar) in de gevangenis in Leeuwarden. Dat gebeurde op 24 augustus 2018. De drie verdachten in deze zaak worden verdacht van het medeplegen van een woningoverval waarbij een man met voorbedachte raad zwaar mishandeld is. Daarbij hebben zij een baardtrimmer, aftershave en een oplader van een scheerapparaat gestolen.

De rechtbank in Leeuwarden heeft de drie verdachten op 12 februari 2019 tot gevangenisstraffen van twee keer 24 maanden en 30 maanden. Hier was het Openbaar Ministerie (OM) het niet mee eens en is in hoger beroep gegaan. In deze zaak is via een afgetapt telefoongesprek duidelijk geworden dat de verdachten een plan hadden om hun medegedetineerde aan te vallen. Twee van de drie verdachten ontkennen enige betrokkenheid, een derde bagatelliseert zijn rol, aldus een woordvoerder.

De advocaat-generaal eist in hoger beroep een hoge gevangenisstraf. Daarbij tilt hij zwaar aan het feit dat het grove geweld is uitgeoefend in de cel van de verdachte. Een plek die de advocaat-generaal omschrijft als de woning van de gedetineerde: ‘Doorgaans wil de bewoner er niet wonen, maar nu hij daarin geen keuze heeft moet die cel wel als zodanig worden beschouwd. Met alle beperkingen die nu eenmaal het gevolg zijn van een gevangenisregime, is dat de plek waar een gedetineerde zich terug kan trekken, een privé-aspect aan zijn overigens strak gereguleerde leven kan toevoegen en zich veilig moet kunnen voelen.’ Het gerechtshof in Leeuwarden doet binnenkort uitspraak.