Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vijf keer doodstraf in Saoedi-Arabië inzake vermoorde journalist Jamal Khashoggi

In Saoedi-Arabië hebben vijf verdachten in de zaak rond de vermoorde journalist Jamal Khashoggi, de doodstraf opgelegd gekregen.

De journalist werd in oktober 2018 om het leven gebracht in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel. Khashoggi was daar om wat papieren te regelen om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. De journalist ging naar binnen en kwam nooit meer terug. Na onderzoek is gebleken dat het slachtoffer om het leven werd gebracht en vervolgens in stukjes is gezaagd.

De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben na de moord meerdere verdachten aangehouden. Saud Al Qahtani, voormalig media-adviseur van de Saoedische kroonprins en de facto staatshoofd Mohammad bin Salman, werd vrijgesproken inzake betrokkenheid bij de dood van Khashoggi. Een andere hooggeplaatste verdachte, oud-inlichtingenchef Ahmed Al Asiri, werd op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf doodstraffen aangekondigd tegen de hoofdverdachten. Drie anderen krijgen gevangenisstraffen die in totaal gezamenlijk 24 jaar bedragen. Wat de identiteit is van de verdachten is niet bekendgemaakt.