people inside commercial air plane
© Sourav Mishra on Pexels.com

Vijf mannen veroordeeld voor vechtpartij in vliegtuig op Schiphol na discriminerende opmerkingen

De rechtbank heeft vijf mannen veroordeeld voor een vechtpartij in een vliegtuig op Schiphol.

Op 5 mei 2022 ging het mis in de vlucht uit Manchester. Er was eerder een woordenwisseling geweest tussen een groep van vier mannen (de verdachten van 24, 25, 35 en 35 jaar) en een groep van twee mannen (onder wie de 33-jarige verdachte). De twee mannen zouden discriminerende opmerkingen hebben gemaakt naar de vier. Medepassagiers gaven bij het cabinepersoneel aan dat de sfeer in het vliegtuig onprettig was.

De gezagvoerder besloot de twee mannen als eerste uit te laten stappen. Dat liep niet volgens plan en er werd iets gezegd wat leidde tot een klap. Er volgde een vechtpartij waarbij de groep van vier de 33-jarige verdachte vastpakte, sloeg en schopte. Ook de gezagvoerder en de purser liepen verwondingen op.

De rechtbank Noord-Holland heeft vijf Britse mannen (24, 25, 35, 35 en 33 jaar) veroordeeld voor vechtpartij in het vliegtuig op Schiphol. Vier mannen krijgen hiervoor elk een geldboete van 1000 euro en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 88 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De 33-jarige vijfde verdachte krijgt een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen met een proeftijd van twee jaar. De zaak van een zesde verdachte is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.