Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Volksbank krijgt boete van Nederlandsche Bank vanwege slechte controles witwassen

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en Regiobank, is door De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers getikt wegens onvoldoende inspanningen om witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden.

De bank schendt de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering door gebrekkige klantencontroles. DNB heeft geëist dat de witwascontroles uiterlijk op 1 april 2024 worden verbeterd en heeft tevens aangekondigd dat er een boete zal worden opgelegd.

Dit nieuws kwam naar buiten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van De Volksbank. Het bedrijf, net als de andere drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro, heeft aanzienlijke winstgroei doorgemaakt dankzij de stijgende rente. De nettowinst steeg van 95 miljoen euro naar 248 miljoen euro. De inkomsten uit rente zijn bijna verdubbeld als gevolg van hogere rentetarieven voor kredieten en hypotheken.

Martijn Gribnau, de CEO van de Volksbank, benadrukte: “Het spijt ons dat we niet volledig hebben kunnen voldoen aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter met betrekking tot klantintegriteit en dat we momenteel in overtreding zijn.” Hij voegde eraan toe: “We zetten alles op alles om binnen de door DNB gestelde termijn de tekortkomingen aan te pakken.”

Anti-witwasregels blijven al geruime tijd een knelpunt voor Nederlandse banken. Zowel ING als ABN AMRO moesten honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie. In 2018 legde DNB Rabobank een dwangsom op van 500.000 euro vanwege overtreding van de regels. De banken hebben inmiddels 13.000 medewerkers ingezet voor de controle en analyse van het financiële verkeer van klanten.

De Volksbank benadrukt haar vastberadenheid om aan de gestelde eisen te voldoen en haar klanten de hoogste kwaliteit van dienstverlening te bieden op het gebied van klantintegriteit en witwasbestrijding.