De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van Anouar B. met 90 dagen verlengd. B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West.

Het verzoek van zijn advocaat, Rutger Lonterman, om de voorlopige hechtenis van de verdachte te schorsen werd door de rechtbank afgewezen. Volgens zijn raadsman zou B. helemaal niet betrokken zijn geweest bij de liquidaties maar was hij ten tijde van de wildwest schietpartij in koffiehuis ‘The Challenger”. Wat zéér opmerkelijk is, is dat het OM dit alibi nog niet serieus onderzocht heeft. Derhalve verzocht de rechtbank het OM dit keer wel serieus onderzoek te doen naar het alibi van de verdachte.

De verdachte Anouar B. zou door het doelwit Benaouf A. herkend zijn alvorens hij zijn bivakmuts opzette op 29 december 2012. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet deze verklaring in combinatie met overig bewijsmateriaal als zéér belastend voor B.

Op de hoofdsteun van één van de vluchtauto’s van de schutters in de Staatsliedenbuurt is een gedeeltelijk DNA profiel aangetroffen die overeenkomsten heeft met het profiel van B. Tijdens de aanhouding van B. is in de woning van zijn ouders een doorgeladen vuurwapen gevonden in een vrieskist. Tevens zou Benaouf A. kort na de schietpartij in het bijzijn van een politieagent hebben gezegd dat ‘Popeye’ betrokken zou zijn bij de liquidaties. De bijnaam van Anouar B. is ‘Popeye’. Dit telefoongesprek is tevens opgenomen door de meldkamer van de politie.