Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Voormalige Spaanse koning liet jarenlang tonnen euro’s cash ‘smeergeld’ invliegen

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos liet jarenlang tonnen euro’s cash naar Spanje vliegen.

Dat melden verschillende Spaanse media op basis van documenten van justitie. De 82-jarige Juan Carlos is momenteel verwikkeld in een groot corruptieschandaal, nadat bleek dat hij in 2008 rond de 65 miljoen euro heeft ontvangen van de inmiddels overleden Saudische koning Abdullah. Het geld zou de voormalige Spaanse koning hebben verstopt op een Zwitserse bankrekening.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld vanwege beschuldigingen dat de koning de miljoenen als smeergeld zou hebben ontvangen. Juan Carlos zou nauw betrokken zijn geweest bij onderhandelingen over de bouw van een hogesnelheidslijn in Saoedi-Arabië, die uiteindelijk voor 6,7 miljard euro aan Spaanse bouwbedrijven gegund werd. Volgens Saoedi-Arabië waren de miljoenen van Juan Carlos geen smeergeld maar een gift van koning Abdullah.

Volgens Spaanse media kwam het geld, dat naar Spanje in tonnen per keer werd ingevlogen, uit dit Zwitserse fonds. Juan Carlos liet volgens de documenten het geld met 200.000 tot 300.000 euro tegelijk naar luchthaven Barajas in Madrid vliegen. In Spanje moet contant geld boven de 10.000 euro van buiten de EU gemeld worden aan de douane. Het onderzoek naar het smeergeld en de ingevlogen tonnen euro’s is in volle gang.