© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Vrijgesproken verdachte liquidatie Amsterdam weer vastgezet na bewijs uit PGP’s

Een verdachte die door de rechtbank werd vrijgesproken in de zaak rond de liquidatie van Djordy Latumahina, is opnieuw in voorlopige hechtenis genomen.

In 2018 werd Tony D. door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie op Latumahina. Het hoger beroep in deze zaak loopt nu en justitie heeft de aanhouding van D. gevorderd omdat er nieuw bewijs zou zijn, afkomstig uit onderschepte/gekraakte PGP-berichten. Volgens de officier gaat het om chats tussen D. en een aantal medeverdachten.

De andere verdachten werden destijds door de rechtbank wel veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De vermeende opdrachtgever Cedric R. moet 26 jaar de cel in voor zijn rol. De schutter Djurgen W. is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en twee medeverdachten kregen 15 en 18 jaar cel opgelegd. Tony D. tegen wie eerder 30 jaar was geëist heeft vier maanden cel gekregen. Het OM ziet D. als schutter maar de rechtbank acht dat niet bewezen. Hij werd eerder al op vrije voeten gesteld vanwege gebrek aan bewijs.

De 31-jarige Amsterdammer Djordy Latumahina werd op zaterdag 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam. Zijn vriendin raakte levensgevaarlijk gewond. Na onderzoek van de recherche blijkt dat er sprake was van een persoonsverwisseling.