Het gerechtshof heeft in de zaak rond de dood van Mitch Henriquez een agent vrijgesproken en een tweede agent een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

De geanonimiseerde politiemedewerker van Eenheid Den Haag, DH02, is eerder door de rechtbank wel veroordeeld. Het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (neerdrukken, slaan en gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel. Het hof spreekt hem hiervoor volledig vrij.

Het hof veroordeelde agent DH01 wel vanwege de nekklem die het slachtoffer fataal werd. Volgens de rechter was de omklemming van de nek ‘een onmisbare schakel in het overlijden’. Het hof legt DH01 daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op, met een proeftijd van een jaar. Eerder legde de rechtbank dezelfde straf op.

De 42-jarige Mitch Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag. Bij zijn aanhouding werd door de politie geweld gebruikt en Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis. Volgens twee politiewetenschappers hebben de agenten fout op fout gestapeld bij de aanhouding.