Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Vrijspraak voor overval De Bilt met miljoenenbuit Audemars Piguet horloges

De rechtbank heeft een man vrijgesproken van betrokkenheid bij een overval op een postsorteercentrum in De Bilt. De daders maakten destijds onder meer voor miljoenen euro’s aan Audemars Piguet horloges buit.

Tijdens de gewapende overval op 16 november 2016 maakten vijf overvallers voor meer dan twee miljoen euro aan horloges, meer dan 100 identiteitsbewijzen en sieraden buit. De broer van de 29-jarige verdachte werkte ten tijde van de overval bij het postsorteercentrum. Hij is door de rechtbank Midden-Nederland eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Hij opende de roldeur van het pand en zette het toegangshek open. De rechtbank veroordeelde een andere man tot 5 jaar cel. Hij was één van de overvallers. Volgens het OM zijn er nog vier andere verdachten, maar zij zijn nog niet vervolgd.

Volgens de officier van justitie was de verdachte de spin in het web van de overval. Zo zou hij de ontmoetingsplaats van de overvallers hebben geregeld en hen getipt hebben over de waardevolle spullen bij het postsorteercentrum. Daarnaast zou de verdachte het openen van de deuren van het postsorteercentrum telefonisch met zijn broer hebben afgestemd, haalde hij de mededaders op in Den Haag en stak hij volgens de officier de vluchtauto in brand.

De rechtbank komt tot een andere conclusie dan de officier van justitie. In tegenstelling oordeelt de rechtbank dat niet bewezen kan worden dat de man de spin in het web was. Er is telefonisch contact geweest tussen de verdachte en zijn broer, maar het is niet bekend wat de inhoud van dat gesprek was. Het telefoontje is op zichzelf onvoldoende bewijs om te concluderen dat de verdachte de overval met zijn broer heeft afgestemd. Ook is er onvoldoende bewijs dat hij de andere verdachten zou hebben getipt over de waardevolle spullen, dat hij de andere voorbereidingen voor de overval trof en dat hij de vluchtauto in brand stak. De rechtbank spreekt hem zodoende vrij. De officier van justitie had 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de man uit Vleuten.