Ananassen met cocaïne erin. © Politie

Vrijspraak voor smokkel cocaïne op ingenieuze wijze in geprepareerde ananassen

De rechtbank heeft een fruithandelaar uit Kerk Azevaath vrijgesproken voor cocaïnesmokkel. Bij een inval troffen agenten in juni 2017 een hoeveelheid cocaïne die op ingenieuze wijze was verstopt in ananassen.

Naar aanleiding van informatie stelde de politie op 16 juni 2017 een onderzoek in naar een container die besteld was op naam van een bedrijf in Geldermalsen. Bij aankomst kreeg de container een baken en hield een observatieteam de loods in Geldermalsen in de gaten.

Op 19 juni 2017 werd de container afgeleverd bij de loods en heeft de politie een inval gedaan. Vier personen zijn aanwezig en worden aangehouden. In de container worden ananassen aangetroffen met daarin een partij cocaïne. Het gaat in totaal om 32 kilogram.

Drie van de vier bleken niets met de zaak te maken te hebben en zijn weer vrijgelaten. De 43-jarige eigenaar van het bedrijf wordt ervan verdacht de drugs te hebben besteld. De man ontkent iets met de zaak te maken te hebben en zegt van niets te weten. Het Openbaar Ministerie (OM) had 4 jaar cel en een ontnemingsvordering van 3 miljoen euro geëist.

De rechtbank oordeelt nu dat er weliswaar sprake was van een merkwaardige omstandigheden maar dat niet bewezen kan worden dat de verdachte ook daadwerkelijk wist dat er cocaïne verstopt was in de ananassen. De man is vrijgesproken voor zijn vermeende rol.