Vrijspraak voor spectaculaire overval met explosieven op SecurCash in Rotterdam

De 39-jarige Vincento P., hoofdverdachte van de spectaculaire overval op SecurCash in Rotterdam, is vrijgesproken. Tegen de Belg werd door het OM 12 jaar cel geëist.

Het bewijs tegen P. was dna-materiaal die ontdekt werd op een elektriciteitssnoer dat gebruikt was bij de explosie tijdens de overval. Het dna-materiaal is niet genoeg om vast te kunnen stellen dat de verdachte ook daadwerkelijk ter plekke was die ochtend. Het dna kan op andere manieren op het snoer terecht zijn gekomen.

Begin april 2011 sloegen gewapende overvallers toe bij een vestiging van SecurCash aan de Kiotoweg in Rotterdam. In de vroege ochtend bliezen de daders zich een weg naar binnen met zware explosieven. Vervolgens gingen de overvallers, gekleed in het zwart, als commando’s naar binnen en hebben schoten gelost.

Eén van de beveiligers kreeg een kogel in zijn rug tijdens de overval. Omdat de kogel op een zeer riskante plek naast de wervelkolom zit, is hij niet geopereerd en heeft tot de dag van vandaag een kogel in zijn lichaam zitten.

Na onderzoek van de recherche (telefoongegevens en kentekens van de vluchtauto’s) kwam de politie uit bij de woning van hoofdverdachte Vincento P. in het Belgische Charleroi. De verdachte werd in november 2013 aangehouden en zit sindsdien vast.

Het OM vermoedt dat vijf mannen betrokken waren bij de spectaculaire overval. Een man die in Duitsland vastzit voor een overval op een gelddepot in Aken wordt door het onderzoeksteam gezien als een van de mogelijk betrokkenen bij de overval in Rotterdam. Zijn dna werd net als dat van verdachte P. aangetroffen op een elektriciteitsdraadje dat gebruikt is bij het opblazen van de deur van SecurCash.

Van de buit van bijna anderhalf miljoen euro is geen cent meer gevonden. De politie kreeg een tip en doorzocht de woning van de vader van P. in Italië maar daar lag helemaal niets. Het OM had 12 jaar gevangenisstraf tegen Vincento P. geëist voor de zeer professionele en spectaculaire overval op SecurCash.