© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Vrouw die vuurwapens viervoudige growshop liquidatie Enschede regelde ‘medeplichtig aan moord’

Een vrouw die bemiddeld zou hebben bij de levering van vuurwapens die gebruikt zijn bij de viervoudige growshop liquidatie in Enschede, is volgens justitie medeplichtig aan moord.

In de periode dat één van de verdachten van de viervoudige moord op zoek was naar wapens, had hij veelvuldig contact met de vrouw. Zij is vervolgens op zoek gegaan naar wapens en kwam uit bij een 73-jarige man en zijn 33-jarige zoon uit Sint Willebrord, die twee vuurwapens leverden.

Het OM vindt dat de vrouw zich medeplichtig heeft gemaakt aan de viervoudige moord. Om medeplichtigheid te bewijzen, moet de vrouw op zijn minst de voorwaardelijke opzet hebben gehad op de moord. Dat wil zeggen dat ze bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de wapens gebruikt zouden worden om een levensdelict mee te plegen, meldt een woordvoerder van het OM.

Een eerste aanwijzing hiervoor is dat de vrouw in opdracht van de 33-jarige man op zoek ging naar automatische wapens. Dit type wapens wordt over het algemeen gebruikt voor meer dan alleen afdreigen. Daarnaast heeft het onderzoek aanwijzingen opgeleverd dat de vrouw op de hoogte was van de criminele activiteiten van de drie verdachten van de moorden. ‘De vrouw wist dat de 33-jarige verdachte gestrest was, dat hij schulden had. Zij had er rekening mee moeten houden dat de automatische wapens gebruikt zouden worden bij een schietpartij’, aldus de officier van justitie.

Tegen de vrouw is nu gevangenisstraf van 8 jaar geëist voor medeplichtigheid aan moord. De vader en zoon die de wapens zouden hebben geleverd hoorden een celstraf van 30 maanden tegen zich eisen. De hoofdverdachten, de vader en zoons die de viervoudige liquidatie zouden hebben uitgevoerd, moeten levenslang de cel in als het aan het OM ligt.

Op 13 november 2018 werden vier personen doodgeschoten in een bedrijfspand in Enschede. De viervoudige liquidatie had vermoedelijk te maken met een ruzie om wiet. De slachtoffers zijn Maijkel Akfidan uit Hengelo, Tuan Nguyen (43) uit Enschede, Artur Sargsyan (34) uit Hengelo en de 62-jarige Max Klaassen uit Arnhem. De laatste twee mannen zouden mogelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn geweest. In verband met de moorden zitten een vader en zijn twee zoons vast.