Vrouw ex-coffeeshopbaas ‘The Grass Company’ Van Laarhoven vrijgelaten uit gevangenis in Thailand

De vrouw van ex-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis in Thailand.

Tukta, zoals de vrouw heet, zat een langdurige gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij witwassen. Het ging om het geld dat Johan van Laarhoven zou hebben verdiend met zijn coffeeshops in Nederland. De zaak werd in Thailand gestart na een verzoek van justitie in Nederland. De twee kregen een zeer langdurige gevangenisstraf opgelegd voor onder meer witwassen van crimineel vermogen. Eerst werd Van Laarhoven zelf vrijgelaten en nu is zijn vrouw ook voorwaardelijk op vrije voeten.

De coffeeshopbaas werd in januari van dit jaar overgebracht naar Nederland na ruim 5,5 jaar detentie in Thailand. De eigenaar van The Grass Company werd veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig jaar uit moet zitten, voor het witwassen van drugsgeld. De coffeeshopbaas werd vervolgd na een verzoek in 2014 van het Openbaar Ministerie (OM). De Thaise autoriteiten besloten Van Laarhoven zelf te vervolgen voor witwassen.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart 2019 dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april vroegen kamerleden aan minister Grapperhaus om zich in te zetten om Van Laarhoven zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.