© crime-nieuws.nl

Vrouw uit Den Haag regelde valse paspoorten voor verdachten grote, internationale drugsonderzoeken

Een vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het verstrekken van valse paspoorten aan verdachten in grote, internationale drugsonderzoeken.

De 32-jarige vrouw was werkzaam bij de gemeente Noordwijk. In december 2021 constateerde de gemeente onregelmatigheden bij een uitgegeven paspoort en rijbewijs. Er is aangifte gedaan bij de politie en de Rijksrecherche startte vervolgens een onderzoek. Daaruit bleek dat er twee paspoorten en een rijbewijs waren uitgegeven op bestaande namen maar met de foto’s van twee personen die niet bij die namen hoorden. De foto’s werden voorgelegd aan de Koninklijke Marechaussee die de personen herkende. Het ging om twee verdachten in grote, internationale drugsonderzoeken.

Uit het onderzoek bleek verder dat alle handelingen die bij deze aanvragen waren gedaan, waren terug te voeren op het account van de 32-jarige Haagse. Zij werkte nog maar kort op detacheringsbasis bij de gemeente Noordwijk. De vrouw is in juni 2022 aangehouden zit sindsdien in voorarrest. Ze claimt te zijn benaderd door een ene ‘Esma’ om voor 5000 euro de paspoorten te vervalsen. Daar is mee akkoord gegaan vanwege geldnood.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de vrouw tegen betaling de aanvragen heeft gedaan in het systeem van de gemeente en ook de vervalste paspoorten en het rijbewijs heeft verstrekt. ‘Een vals paspoort is voor een crimineel een ‘golden ticket’. Daarmee kan je àlles doen. Vrij reizen, je bij banken identificeren, handel drijven. Nergens slaat een computer aan dat de persoon aan de balie wel wat extra aandacht mag hebben. Zo blijven criminelen buiten het zicht van justitie en wordt het voor hen mogelijk hun criminele activiteiten voort te zetten.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de Haagse is een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk geëist. Daarnaast is een beroepsverbod van twee jaar geëist. Ook moet zij de vijfduizend euro die zij zegt verdiend te hebben, terugbetalen in de vorm van een boete. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.