Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Vrouw uit Putten die zichzelf stalkte hoort cel tegen zich eisen, man zat 381 dagen onterecht vast

In een opmerkelijke wending binnen het Nederlandse rechtssysteem is een vrouw uit Putten aangeklaagd voor het zichzelf toesturen van bedreigende berichten en het ten onrechte beschuldigen van een man uit Arnhem, die zij kende van een psychiatrische instelling waar zij stage liep.

Deze man werd in 2019 veroordeeld voor stalking en bedreiging, maar heeft 381 dagen onterecht vastgezeten, zo is gebleken uit recent onderzoek.

De zaak, die vandaag voor de rechtbank in Utrecht kwam, onthulde dat de vrouw, een 34-jarige verpleegkundige, gebruik maakte van spoofingtechnieken om de berichten te verzenden. Spoofing maakt het mogelijk om telefoonnummers van anderen na te bootsen, een techniek die enkele jaren geleden nog minder bekend was. De vrouw zou zichzelf racistische en seksueel expliciete berichten hebben gestuurd en vervolgens de schuld op de man hebben geschoven.

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 18 maanden geëist, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen de vrouw op beschuldiging van valse aangifte, misbruik van persoonsgegevens, bedreiging en laster. Er zijn ook bijzondere voorwaarden voorgesteld, waaronder een contactverbod en verplichte behandeling, vanwege meerdere vastgestelde persoonlijkheidsstoornissen bij de verdachte, die haar toerekeningsvatbaarheid zouden verminderen.

Deze zaak kwam aan het licht nadat de vrouw in 2021 contact opnam met het tv-programma ‘Zeeman confronteert’, wat leidde tot verdere twijfel over haar eerdere beschuldigingen. De politie heeft vervolgens haar beweringen onderzocht en bevestigd dat de man onmogelijk de berichten had kunnen versturen, aangezien hij op het moment van de bedreigingen aanwezig was in zijn wooninstelling.

De veroordeelde man heeft inmiddels een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad, die dit verzoek heeft toegekend. Een herziening van de zaak is opgezet om zijn naam te zuiveren.

Deze case heeft een aanzienlijke impact gehad, niet alleen op de betrokkenen maar ook op de bredere gemeenschap, inclusief de inzet van aanzienlijke politiecapaciteit en ondersteuning van instanties zoals Veilig Thuis en Slachtofferhulp. De officier van justitie heeft publiekelijk excuses aangeboden voor de fouten die tijdens het proces zijn gemaakt, en benadrukt het belang van zorgvuldigheid in het vervolgen van dergelijke zaken om onschuldigen te beschermen.