Waterkanon en ruim 150 aanhoudingen na verboden coronamaatregelen demonstratie op Museumplein

De Amsterdamse politie heeft ruim 150 aanhoudingen verricht in verband met een demonstratie op het Museumplein.

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren zondag vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat personen met wapens naar het plein wilden komen. In de ochtend was een tekstkar op het Museumplein onklaar gemaakt en werd bij het toepassen van het preventief fouilleren een mes aangetroffen, aldus een woordvoerder van de politie.

In de loop van de middag ontstond er een demonstratie op het Museumplein waar ongeveer 300 mensen aanwezig waren. Een demonstratie was op deze locatie niet toegestaan en mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen. Hierop is de demonstratie door de driehoek ontbonden.

De politie heeft gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten na bevel, trad de politie op door een waterkanon in te zetten en een ME-linie te vormen. De meeste betogers verlieten daarop het Museumplein. Onder de demonstranten bevonden zich mensen met lichaamsbeschermende kleding.

De politie hield uiteindelijk ruim 150 personen aan. Een dag eerder was het ook raak en toen werden tientallen verdachten aangehouden. Ook toen heeft de politie een waterkanon en de Mobiele Eenheid ingezet om de demonstranten van het plein weg te krijgen en/of aan te houden.