ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Grote liquidatieproces Marengo rond Mocro Maffia liquidaties Ridouan Taghi van start

Het grote liquidatieproces Marengo tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie gaat vandaag van start.

De verdachten zullen onder zware beveiliging naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam worden overgebracht. De hoofdverdachte is Ridouan Taghi die verdacht wordt van het leiden van een criminele organisatie, grootschalige drugshandel- en smokkel en het opdracht geven tot liquidaties. Zijn vermeende rechterhand Saïd R. zit nog altijd in Colombia vast waar hij ondergedoken zat en na een uitgebreide zoekactie van de politie werd gevonden. Het meeste bewijs komt uit onderschepte PGP-berichten en verklaringen van Nabil B. de Mocro Maffia kroongetuige.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.