Website en server met gehackte systemen te koop offline gehaald door politie na tip uit Duitsland

De politie heeft na een tip uit Duitsland een server en website offline gehaald waar gehackte servers werden verkocht.

Naar aanleiding van informatie uit Duitsland stelde het cybercrimeteam van Oost-Brabant een onderzoek in. Er bleek mogelijk sprake te zijn van een website die in Nederland werd gehost waarop vermoedelijk gehackte servers werden verkocht. Het ging om een soort marktplaats voor kopers en verkopers van gehackte systemen.

Om duidelijk te krijgen wie achter de website zit heeft het cybercrimeteam door het inzetten van verschillende opsporingsmethodes toegang gekregen tot vier Nederlandse servers. Hierdoor kreeg het team een hoop waardevolle informatie en werd het mogelijk om slachtoffers te identificeren en te benaderen. Deze gaven aan van niets te weten waardoor nogmaals bevestigd werd dat het om gehackte servers ging. Vervolgens wisten de agenten volgens een woordvoerder alle IP-adressen te achterhalen en daarmee ook alle slachtoffers die vervolgens werden ingelicht.

De server van de betreffende website is in beslag genomen en alle slachtoffers zijn benaderd. Ook de back-up server is ontoegankelijk gemaakt. De website waarop de gehackte systemen werden aangeboden is offline gehaald en de data op de server is veiliggesteld. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Het cybercrimeteam doet verder onderzoek in deze zaak.