Webwinkel Coolblue doet aangifte van oplichting tegen Sywert van Lienden en co vanwege mondkapjesdeal

Webwinkel Coolblue heeft aangifte gedaan tegen Sywert van Lienden en co inzake oplichting.

Dat heeft de Volkskrant bekendgemaakt. Van Lienden en zijn zakenpartners hielden 20 miljoen euro over aan de grote mondkapjesdeal met de overheid. Coolblue zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat Stichting Hulptroepen Alliantie geld overhield aan de deal.

De webwinkel had bijna 500.000 euro geïnvesteerd in de non-profitstichting van de drie zakenpartners. Topman Pieter Zwart van de webwinkel besloot uiteindelijk dat geld kwijt te schelden omdat hij er vanuit ging dat er geen sprake was van een winstoogmerk. Nu blijkt dat er wel winst is gemaakt, doet het bedrijf aangifte.

In februari 2022 maakte het OM bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex) bestuurders van SHA. Aanleiding hiervoor was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed.

Sinds augustus 2021 doet het OM civiel onderzoek naar het bestuur van SHA. Deze taak is het OM toebedeeld naast haar taak als openbare aanklager in strafrechtelijke procedures. Eerder diende het OM in het kader van haar civiele taak een verzoekschrift in bij de rechtbank Amsterdam om de bestuurders van SHA te schorsen en te ontslaan. De rechtbank besloot om de bestuurders met onmiddellijke ingang te schorsen uit hun bestuurderstaak en een tijdelijk nieuw bestuur te benoemen.

Het lopende strafrechtelijke onderzoek heeft als doel waarheidsvinding ten aanzien van de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten alsmede het veiligstellen van vermogensbestanddelen. Er is 11,5 miljoen euro op bankrekeningen van Van Lienden en co in beslag genomen.