Weduwe topcrimineel John Mieremet kreeg 200.000 euro van OM

Het Openbaar Ministerie (OM) blijkt in 2013 een onkostenvergoeding van 200.000 euro te hebben betaald aan de weduwe van de in Thailand geliquideerde topcrimineel John Mieremet.

Dat meldt tv-programma Zembla. Na de moord op Miermet trof het OM een schikking met zijn weduwe Ria E., waar ze afstand deed van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. E. werd verdacht van het witwassen van het crimineel verdiende geld van John Mieremet. In ruil voor de deal werd ze niet strafrechtelijk vervolgd.

Ze kreeg uiteindelijk minder dan 200.000 euro omdat het OM een factuur had betaald die voor haar bestemd was. Dat bedrag is in mindering gebracht. E. kreeg van het OM een bedrag van 156.000 euro. Het betaalde bedrag ging volgens justitie om een onkostenvergoeding omdat de hypotheek en dergelijke gewoon opliep terwijl het OM onderzoek verrichtte naar de weduwe van Mieremet.

Eind 2013 publiceerde het OM een persbericht over de schikking, maar dat was volgens Zembla niet volledig. De hoogte van de onkostenvergoeding werd niet gemeld. Mieremet werd in 2005 in Thailand doodgeschoten. Volgens het OM gebeurde dat in opdracht van Willem Holleeder, die nu voor die en andere liquidaties terechtstaat.