In de nacht van maandag op dinsdag is er een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in het Friese Bakkeveen. Meerdere woningen zijn ontruimd vanwege mogelijk explosiegevaar.

Even na 03.00 uur werden omwonenden van een supermarkt aan de Duerswaldmer Wei opgeschrikt door een explosie. De hulpdiensten werden gebeld en de politie kwam met spoed ter plaatse. Al snel bleek dat een geldautomaat in de muur van de supermarkt was opgeblazen.

Na de plofkraak zijn de daders gevlucht. Of er ook iets is buitgemaakt kan de politiewoordvoerder op dit moment niet zeggen. Omdat er mogelijk een explosief achter was gebleven is de omgeving afgezet en zijn tien woningen ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen om de explosief onschadelijk te maken.

Een dag eerder vond in het Friese Haulerwijk ook een plofkraak plaats. Ook toen zijn er woningen ontruimd vanwege mogelijk explosiegevaar. Met een robot werd een vermoedelijk explosief uit de automaat gehaald en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht. De politie onderzoekt nu of er mogelijk een link is tussen beide plofkraken.