© Pexels / Pixabay

Werkstraf en één dag cel geëist tegen acteur Thijs Römer voor grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen geëist tegen de 44-jarige acteur Thijs Römer, uit de gemeente Waterland.

De verdachte wordt beschuldigd van strafbaar grensoverschrijdend seksueel gedrag tegenover drie minderjarige meisjes gedurende een periode van ruim twee jaar, vanaf november 2015.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de drie slachtoffers, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, verleid tot ontuchtige handelingen. Dit gebeurde via chats op sociale media, waarbij naaktfoto’s werden uitgewisseld. Hierdoor wordt de verdachte ook beschuldigd van het bezit van kinderporno.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte, een bekend acteur, een actieve band had met zijn fans, vooral met de drie slachtoffers. De relaties met deze fans voelden voor hen als een vertrouwensrelatie, waarin persoonlijke en psychische problemen werden besproken tot diep in de nacht. De officier ziet een patroon in de handelwijze van de verdachte, waarbij hij vertrouwen opbouwde en vervolgens overging op seksueel getinte gesprekken.

De officier benadrukt dat een bekend persoon, zoals de verdachte, altijd verantwoordelijk is voor zijn gedrag, vooral in de contacten met minderjarige fans. De verdachte lijkt volgens de officier geen volledige verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag, omdat hij claimt geen herinnering te hebben aan de feiten of in de war te zijn geweest.

De strafeis houdt geen rekening met de bekendheid van de verdachte en de media-aandacht die de zaak heeft gekregen. Wel wordt rekening gehouden met straffen in vergelijkbare zaken en het feit dat de feiten zeven jaar geleden hebben plaatsgevonden. De verdachte heeft geen strafblad en is bereid zich te laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hoewel de strafeis enigszins gematigd is, doet dit niets af aan de ernst van de gepleegde feiten.

De rechtbank in Assen zal na de inhoudelijke behandeling uitspraak doen in deze zaak.