Wiet kwekende criminele organisatie opgerold

Bij een gezamenlijke actie van de Nederlandse en Belgische autoriteiten zijn vanochtend 24 personen aangehouden. Het gaat om een organisatie met Hollanders, Belgen en Vietnamezen die op grote schaal wiet kweekten. Dat meldt de politie.

In totaal zijn er ongeveer 20 doorzoekingen verricht waarbij ruim 200 opsporingsambtenaren werden ingezet. In Nederland zijn 6 personen aangehouden; in België 18. Onder het totaal aantal verdachten (van de 24) zijn 15 personen met een Vietnamese nationaliteit.

Vijf wietplantages zijn opgerold. Vier daarvan bevonden zich in België. Dat is een trend die we al een aantal jaren zien. Steeds meer wietplantages verhuizen de grens over. Aangezien de Belgen (nog) niet zo vakkundig/ervaren zijn als hun Nederlandse collega’s in het opsporen van wietplantages.

Het onderzoek loopt al sinds maart 2012 en werd uitgevoerd door de politie-eenheid Limburg en door de federale gerechtelijke politie Luik.

Bij de doorzoekingen van vanochtend werden in drie plantages Vietnamezen aangetroffen. Deze Vietnamezen verblijven in Nederland en België meestal illegaal. Daarom wordt er onderzocht of er sprake zou zijn van mensenhandel en uitbuiting. In Groot-Brittannië wordt er al jaren op grote schaal wiet gekweekt door Vietnamese bendes. Dit is een trend die we hier waarschijnlijk steeds meer gaan zien.

In totaal hebben de agenten om en nabij de 9000 wietplanten in beslag genomen.

Bron: Politie