Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Wilde achtervolging in Zandvoort: OM eist jaren cel voor poging zware mishandeling politieagenten

In de nacht van 1 mei vorig jaar belde een beveiliger de meldkamer Noord-Holland om te melden dat een man met hoge snelheid de parkeerplaats van een vakantiepark in Zandvoort verliet in een gestolen bestelbus. De daaropvolgende achtervolging, die een half uur duurde, betrof meerdere politieauto’s.

Zeer Gevaarlijk Rijgedrag

De bestuurder, een 52-jarige man uit Haarlem, vertoonde tijdens zijn vlucht zeer gevaarlijk rijgedrag. Hij negeerde rood licht, reed met hoge snelheid door woonwijken en over fietspaden, ramde een paal met verkeersborden, die hij meterslang meesleepte, en verloor meerdere keren de macht over het stuur. De achtervolging eindigde in het Amsterdamse Bos, waar de bestelbus door een lekke band tot stilstand kwam. De verdachte werd ter plekke aangehouden. Zijn rijbewijs bleek ongeldig.

Ravage en Bewijs

Foto’s in het dossier tonen de ravage die de verdachte heeft aangericht. Volgens de officier van justitie probeerde de verdachte bewust politieauto’s met hoge snelheid van de weg te drukken of op ze in te rijden. Beelden van bodycams en dashcams van de betrokken agenten, evenals hun verklaringen, bevestigen dit. Een agent noemde het de heftigste achtervolging in twaalf jaar tijd, en een andere agent, die na afloop stond te trillen, besloot na deze zaak zijn werk als politieagent neer te leggen na 22,5 jaar dienst.

Doodsangsten bij Agenten

Een agent die op de Kruisweg in Hoofddorp geparkeerd stond, verklaarde doodsangsten te hebben uitgestaan toen de verdachte op hem kwam inrijden: “Ik zag dat het grijze busje recht op mij afkwam. Ik was bang, kreeg het gevoel dat hij bewust op mij wilde rammen. Ik heb meteen mijn stuur naar rechts omgegooid en gas gegeven, zodat hij mij niet kon raken.”

Strafeis

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de verdachte schuldig is aan poging tot zware mishandeling van vier politieagenten, bedreiging, diefstal van een voertuig en weigeren mee te werken aan een bloedonderzoek. Volgens de officier van justitie probeerden de politiemensen met gevaar voor eigen lijf en leden de verdachte te stoppen en zo de veiligheid van andere weggebruikers te garanderen.

Daarom eist het OM twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast vraagt het OM om toekenning van de door de slachtoffers gevraagde schadevergoeding van €500 per agent.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 18 juli.