Witte vader en zoon aangehouden voor doodschieten ongewapende zwarte man in VS

Twee witte Amerikaanse mannen zijn opgepakt voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man die even aan het joggen was.

Op 23 februari werd de 25-jarige Ahmaud Arbery neergeschoten door de twee mannen terwijl hij aan het rennen was door de plaats Brunswick. De schietpartij werd op beeld vastgelegd en de video heeft tot veel onrust en woede gezorgd onder onder meer beroemdheden, politici en burgerrechtenactivisten omdat niemand werd aangehouden.

In de video is te zien hoe Arbery door een straat rent wanneer hij benaderd wordt door een witte pick-up. Het slachtoffer probeert de wagen te ontwijken maar wordt geconfronteerd door een van de witte, gewapende mannen. Arbery worstelt met de man en vecht voor zijn leven wanneer er een schot wordt gelost. De tweede man, die in de laadruimte van de pick-up staat, lost vervolgens van dichtbij nog eens twee schoten. Het slachtoffer raakt zwaargewond en is kort daarna overleden.

De 64-jarige Gregory McMichael en zijn 34-jarige zoon Travis verklaren later bij de politie dat het zou gaan om zelfverdediging. Volgens de mannen dachten ze dat het hier ging om een inbreker en hebben ze Arbery achtervolgd om hem aan te kunnen houden. De twee witte mannen mochten vervolgens naar huis en zijn nooit aangeklaagd. Tot nu nadat er veel ophef is ontstaan.

Dat ze zijn aangehouden zegt natuurlijk niks want in de Verenigde Staten komen witte mensen er vaker mee weg als ze zwarte onschuldige en ongewapende mannen doodschieten op andere wijze om het leven brengen. Er zijn talloze zaken waarin de daders vrijuit gaan ondanks het feit dat er een onschuldig persoon om het leven is gebracht. De vader en zoon zitten in ieder geval vast en dat is een stap in de goede richting. Nu nog een berechting voor wat gerechtigheid voor de onschuldige Ahmaud Arbery en zijn nabestaanden.