© Crime-Nieuws.nl

‘Wonderbelegger’ Max R. krijgt 26 maanden cel voor fraude en beleggen 25 miljoen zonder vergunning

De rechtbank Overijssel heeft de 27-jarige Max R., bekend als de zogenaamde ‘wonderbelegger’, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast heeft de rechtbank hem een beroepsverbod opgelegd omdat hij zonder vergunning beleggingsdiensten aanbood.

De man zou in totaal 25 miljoen euro hebben belegd en heeft ook twee documenten vervalst. De strafmaat is mede gebaseerd op afspraken tussen de officier van justitie en de verdediging.

Beleggen zonder AFM-vergunning

Max R. haalde op grote schaal gelden binnen van investeerders met de belofte om deze te beleggen, maar beschikte niet over de vereiste vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een aanzienlijk deel van het geld werd niet daadwerkelijk belegd, maar gebruikt voor het financieren van een luxe levensstijl. Daarnaast leidden de beleggingen die wel gedaan werden, uitsluitend tot verlies. Om vertrouwen te wekken bij zijn investeerders, vervalste R. documenten waarmee hij een aanzienlijk beleggingsvermogen veinsde.

Ponzi-fraude zonder kwade opzet

De rechtbank stelt dat de zaak van Max R. kenmerken heeft van een klassieke Ponzi-fraude, maar is niet overtuigd dat hij van tevoren de intentie had om investeerders opzettelijk te misleiden. Ook weegt de rechtbank mee dat hij een jongeman is zonder strafblad, die na zijn aanhouding hulp zocht voor zijn persoonlijkheidsproblematiek. Hij is inmiddels in behandeling en heeft spijt betuigd richting zijn gedupeerden. R. is failliet verklaard en zal waarschijnlijk ook na zijn faillissement nog met schuldeisers te maken krijgen.

Aanzienlijk financieel nadeel voor beleggers

Ondanks zijn excuses en bereidheid om de gevolgen van zijn daden te accepteren, neemt de rechtbank het Max R. zeer kwalijk dat hij beleggers aanzienlijk financieel nadeel heeft berokkend. Zelfs toen duidelijk was dat de beleggingen verliesgevend waren, bleef hij nieuwe investeerders aantrekken en presenteerde hij de resultaten onterecht als positief. Het privégebruik van de belegde gelden weegt daarbij zwaar in het oordeel van de rechtbank.