© Instagram

Woonwagenkamp afgesloten bij invallen in groot onderzoek naar drugslabs en criminele organisatie

De politie heeft in een onderzoek naar drugslabs invallen verricht in Nederland en België met honderden agenten.

Op meerdere locaties vielen vanochtend vroeg agenten binnen voor doorzoekingen. De actie houdt verband met een groot onderzoek naar een criminele organisatie, die zich binnen en buiten Nederland bezighield met de productie van synthetische drugs, zoals amfetamine. Er zijn tot nu toe zes arrestaties verricht.

Rond 05.00 uur viel de politie op een groot aantal plekken binnen op adressen in onder meer Bergeijk, Utrecht, Pelt (B), Eindhoven en Neerpelt (B). Ze worden verdacht van de productie van en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. De verdachten zijn tussen de 20 en 34 jaar oud. De hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Bergeijk. Hij zou een leidende rol hebben gehad en werd in zijn woonplaats aangehouden door een arrestatieteam.

Na de aanhoudingen is volgens een woordvoerder gestart met een uitgebreide doorzoeking van de woningen van de verdachten en andere plekken die voor het onderzoek relevant zijn. Er wordt gezocht naar geld en zaken die in verband kunnen worden gebracht met de productie of de handel van drugs. Een specialistische eenheid van de politie helpt bij de doorzoekingen. Er wordt onder meer gezocht naar verborgen ruimtes. Op dit moment zijn de doorzoekingen nog volop bezig. Een woonwagenkamp in Bergeijk is grotendeels afgesloten voor onderzoek.

Het onderzoek naar de criminele organisatie werd in mei 2020 gestart naar aanleiding van onderschepte pgp-berichten van de diensten Encrochat, Sky ECC en Anom. Daaruit bleek dat er meerdere drugslabs actief waren in Nederland, België en Duitsland. De politie ontmantelde de afgelopen maanden labs in Tegelen, Ruppach (D), Kassel (D) en Lanaken (B).

De uiteindelijke resultaten van de grote actie van vandaag worden later bekendgemaakt. De doorzoekingen zijn nog in volle gang. Meer aanhoudingen in verband met de productie van synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie worden niet uitgesloten.