Designerkleding en auto in beslag bij aanhoudingen voor buitmaken tienduizenden euro’s met phishing

De politie heeft in Groningen beslag gelegd op designerkleding en een auto bij aanhoudingen voor buitmaken tienduizenden euro’s met phishing.

Naar aanleiding van meerdere aangiften van phishing en bankhelpdeskfraude werd er een onderzoek gestart. De slachtoffers werden benaderd door de fraudeurs omdat ze een product te koop hadden staan op een verkoopsite. De zogenaamde koper vroeg ze om een betaling van 1 cent te doen om zogenaamd vast te stellen of de verkoper betrouwbaar is of om de rekening te verifiëren. Verkopers kregen een betaalverzoek-link toegestuurd. Hiermee belandde de verkoper op een nagebouwde site van de desbetreffende bank en werden de gegevens van de slachtoffers verkregen. Met de verkregen bankgegevens werden vervolgens online bestellingen gedaan bij verschillende webshops.

In andere gevallen werd er telefonisch contact opgenomen met slachtoffers, waarbij de beller zich voordeed als medewerker van een bank. De gedupeerden kregen te horen dat er fraude werd gepleegd met hun rekening en het dringende verzoek om hun geld veilig te stellen. Ze moesten daarbij een groot bedrag overmaken naar een zogenaamde ‘bankkluisrekening’, waarna hun geld werd weggesluisd.

Onderzoek van de recherche leidde naar twee verdachten die vanochtend zijn aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Groningen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij zowel phishing als bankhelpdeskfraude en van het witwassen van crimineel vermogen. De totale schade wordt geschat op zo’n 80.000 euro. Er is een doorzoeking gedaan in een woning en hierbij is beslag gelegd op dure merkkleding en een auto. De verdachten zitten vast en worden verhoord.