ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Zaak Ridouan Taghi wordt niet afgesplitst wel onderzoek naar geweld bij aanhouding Dubai

De rechtbank heeft in het grote Marengo-liquidatieproces besloten om de zaak van Ridouan Taghi niet afsplitsen.

De advocaat van Taghi, Inez Weski, gaf bij de rechtbank eerder aan dat het afsplitsen de rust in het proces ten goede zou komen. Nu staan er naast Ridouan Taghi in totaal nog zestien andere personen terecht voor onder meer deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De rechtbank wijst het verzoek af om de zaak van de hoofdverdachte apart te behandelen. Het belang om de verschillende zaken (deels) gelijktijdig te blijven behandelen weegt naar het oordeel van de rechtbank nog steeds zwaarder dan het door de verdediging aangevoerde belang om de zaken gescheiden te behandelen.

Er wordt op verzoek van de advocaten wel onderzoek gedaan ten aanzien van de aanhouding, detentie en overdracht van Taghi. De rechtbank wil van de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten weten of er beeldmateriaal is gemaakt. Daarnaast wil de rechtbank onder meer antwoord op de vraag hoe en wanneer de verdachte het letsel heeft opgelopen dat tijdens de vlucht van Dubai naar Eindhoven bij hem is vastgesteld.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.