Zeker 25 doden bij schietpartij drugsbende en politie bij grote actie favela Rio de Janeiro

Bij een grote politieactie in Rio de Janeiro zijn zeker 25 personen om het leven gekomen.

Agenten kwamen donderdag in actie in de favela Jacarezinho bij invallen bij bendeleden. De zwaarbewapende verdachten sloegen bij het zien van de politie op de vlucht. Agenten kwamen massaal naar de favela en hadden onder meer helikopters en pantserwagens ter beschikking. De bewoners zaten in de val tussen de bendeleden en de politie.

Er ontstond een vuurgevecht waarbij zeker 25 personen zijn gedood. Eén van de slachtoffers zou een agent zijn geweest. De rest zouden leden van een drugsbende zijn. Volgens de politie zijn ook de leiders van de bende gedood. Na het schieten zijn tien verdachten aangehouden. Het gaat volgens de autoriteiten om een van de dodelijkste politieacties ooit. In 2005 kwamen bij een soortgelijke actie in een favela in Rio 29 personen om het leven.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de openbaar aanklager in Rio de Janeiro opgeroepen om onderzoek te doen naar de dodelijke politieactie. Volgens HRW zijn de autoriteiten verplicht om strafrechtelijk onderzoek in te stellen bij buitensporig politiegeweld en machtsmisbruik door de politie. Volgens HRW zijn in de eerste drie maanden van 2021 al 453 personen gedood door de politie in Rio de Janeiro. Bij alle acties kwamen vier agenten om het leven.