© crime-nieuws.nl

Drugslabs en dumpingen drugsafval Nederlandse criminelen steeds vaker over de grens

Drugslabs van Nederlandse criminelen worden steeds vaker over de grens in België en Duitsland ontdekt.

De politie in de grensgebieden zien een stijging van het aantal drugslabs. Uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer blijkt dat de Nederlandse politie de explosieve groei van het aantal drugslabs nauwelijks bij kan houden. Zo werden in België vorig jaar nog 28 drugslabs opgerold. Het gros had een link met Nederlandse drugscriminelen. Het gaat om een derde meer dan het aantal drugslabs dat in 2019 werd ontdekt.

De Duitse politie ziet in de grensgebieden steeds meer dumpingen van drugsafval. Dat zou blijken uit een analyse van op dumpplekken aangetroffen stoffen, sporenonderzoek en gevonden Nederlandse voertuigen. De Nederlandse criminelen zouden uitwijken naar het buitenland om de pakkans kleiner te maken.

Zowel Belgische als Duitse autoriteiten pleiten nu voor meer structurele en systematische samenwerking tussen de landen. ‘Verschillen in het rechtssysteem leiden keer op keer tot moeilijkheden met de communicatie. Er moet betere samenwerking komen, want alleen samen kunnen we deze internationale criminaliteit succesvol bestrijden.’ Aldus de Duitse commissaris Andreas Heisig.