Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Zes explosies in korte tijd bij panden in Amsterdam, politie onderzoekt mogelijke link

In het afgelopen weekend zijn er in Amsterdam zes explosies geweest bij woningen en panden in verschillende wijken. Hierbij raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De politie is een onderzoek gestart, maar heeft nog niet uitgesloten of er verbanden zijn tussen de explosies.

De explosies

De eerste explosie vond vrijdagavond rond 20.15 uur plaats aan de Eef Kamerbeekstraat in de wijk Zeeburg. Een uur later, rond 21.15 uur, vond er een explosie plaats bij een voordeur van een woning aan het Vijgepeerpad in Amsterdam Noord. Om 23.30 uur moest de brandweer uitrukken voor een mogelijke autobrand, maar al snel bleek dat er opnieuw een explosie was geweest op de Galjootstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het rond 04.30 uur raak op de EGoli in Amsterdam Zuidoost. Hierbij raakte de woning beschadigd. In de omgeving van de EGoli heeft de politie een 20-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie op de EGoli.

Op zaterdagnacht zijn er nog twee explosies geweest. Bij een portiek aan de Henri Dunantstraat in Amsterdam West is een explosief afgegaan. Door de kracht van de explosie zijn de brievenbussen vernield. Zaterdagnacht is bij de voordeur van een portiekwoning aan de Haspelstraat een explosief tot ontploffing gebracht. Hierbij zijn de ramen en voordeur vernield.

Verdachte aangehouden

De politie heeft een 20-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie op de EGoli in Amsterdam Zuidoost. De man is in verzekering gesteld en wordt verhoord.

Verbonden explosies?

De politie heeft op dit moment nog niet uitgesloten of er verbanden zijn tussen de explosies. Het is mogelijk dat de explosies een doel hebben, zoals afpersing of intimidatie. Het is ook mogelijk dat de explosies een gevolg zijn van een ruzie of conflict.

Veiligheidsgevoel

De explosies hebben een grote impact gehad op het veiligheidsgevoel in Amsterdam. Veel mensen voelen zich onveilig in hun eigen buurt. De politie is dan ook extra alert op mogelijke nieuwe explosies.

Oproep aan getuigen

De politie is op zoek naar getuigen die informatie kunnen geven over de explosies. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U kunt ook anoniem een tip geven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.