Foto ter illustratie. © OM

Tien man voor de rechter voor vergisontvoering Cruquius gelinkt aan 1899 kilo cocaïne

In de rechtbank op Schiphol begint maandag 18 september het proces tegen tien mannen die worden verdacht van ontvoering. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor wederrechtelijke vrijheidsberoving in vereniging op 5 augustus 2021 in Cruquius. Het slachtoffer, een 56-jarige man, werd zes dagen lang vastgehouden en werd uiteindelijk gewond vrijgelaten.

Rode bestelbus

De ontvoering vond plaats op donderdag 5 augustus 2021. Het slachtoffer werd omstreeks 18.00 uur op de Spaarneweg in Cruquius door twee voertuigen klemgereden. Er stapten meerdere personen uit, die de bestuurder met geweld dwongen in een rode bestelbus te stappen. Getuigen alarmeerden direct de politie. Het slachtoffer werd op dat moment naar een locatie in Gouda gebracht.

Politie-aanhoudingen

De politie verrichtte diezelfde avond meerdere aanhoudingen. Getuigen zagen een groep mannen kentekenplaten verwisselen en telefoons stukgooien op het Koekoeksplein in Gouda. Rond 19.30 uur werden zes verdachten aangehouden. Het slachtoffer was op dat moment nog spoorloos. Hij werd in de nacht van 10 op 11 augustus vrijgelaten in Delft, waar hij gewond werd aangetroffen in een woonwijk.

Tien verdachten

Het OM verdenkt in totaal tien mannen van betrokkenheid bij de ontvoering. Het gaat om een man van 35 jaar uit Dordrecht, een man van 27 jaar uit Delft, een man van 33 jaar uit Zwijndrecht, een man van 44 jaar uit Brussel en zes mannen tussen de 24 en 44 jaar uit Rotterdam. Van zeven verdachten is de voorlopige hechtenis geschorst. Een achtste verdachte is nog voortvluchtig. Het geweld zou mogelijk gelinkt zijn aan een partij cocaïne van 1899 kilogram.

Verwachte strafeis

De behandeling van de zaak begint maandag om 09.00 uur in het Justitieel Complex Schiphol. Op vrijdag 22 september spreekt het OM zijn strafeis uit.