De rechtbank heeft een man veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor overvallen in Utrecht met een nepvuurwapen waarbij enkele honderden euro’s zijn buitgemaakt.

De 51-jarige man sloeg in augustus 2018 toe bij verschillende zaken. Na een mislukte poging om een kledingwinkel te overvallen, heeft de man op dezelfde dag een andere winkel overvallen. Eerder die maand had hij al een winkel overvallen. In totaal heeft de man ongeveer 500 euro buit gemaakt bij de verschillende overvallen. Hij bedreigde het winkelpersoneel met een nepvuurwapen en dwong hen om geld uit de kassa in zijn tas te stoppen.

Met zijn acties heeft hij, volgens de rechtbank, een gevoel van angst veroorzaakt bij de vaak jonge winkelmedewerkers. Ook heeft hij nauwelijks verantwoordelijkheid genomen en wijt zijn acties aan zijn persoonlijke situatie. Hij is ongewenst vreemdeling verklaard en is in zijn beleving gedwongen tot het plegen van strafbare feiten om aan geld te komen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het landelijk ori├źntatiepunt voor diefstal met geweld als uitgangspunt genomen. Daar staat een gevangenisstraf van twee jaar op. In het geval van de man gaat het om twee overvallen en een poging daartoe. De rechtbank is van oordeel dat een celstraf van 6 jaar zodoende op zijn plaats is.